Biografie

Ik startte op 4 jaar met klassiek ballet en danste 10 jaar lang bij balletschool Chopiniana onder leiding van Ingrid Ceelen; daarnaast volgde ik talrijke cursussen flamenco, moderne dans, jazz dance, Afrikaanse dans, streetdance en hip-hop aan oa. de balletschool van Antwerpen.

Op 14-jarige leeftijd moest ik door een ernstige idiopathische scoliose een ingrijpende rugoperatie ondergaan waardoor 70% van mijn ruggengraat vastgezet werd via een spinale fusie. Door deze beperkte mobiliteit veranderde mijn danswereld ingrijpend. Men liet me weten dat ik hoogstwaarschijnljk geen danscarrière zou kunnen opbouwen… Het blad Wervelingen interviewde me hierover.

Na mijn reJoha310514_877-3 (2)validatie trok ik met een enorme fascinatie voor oude culturen naar Egypte waar ik in contact kwam met Oriëntaalse dans. De gracieuze bewegingen, prachtige kostuums en opzwepende muziek maakten een ongelofelijke indruk op me. Ik was verkocht! Bij thuiskomst ging ik in binnen- en buitenland op zoek naar lessen en workshops. Ondanks mijn fysieke beperkingen bleek het toch te lukken en ik merkte dat buikdansen heel gezond voor me was. Ik besloot om me niet te laten kennen en te blijven proberen. Met succes, want na tientallen jaren bijscholing en het volgen van een professionele buikdansopleiding in 2006 koos ik ervoor om mijn liefde voor het buikdansen te delen met anderen.

In 2008 startte ik mijn eigen buikdansschool Bellydance by Johanna op. In mijn lessen staat het fysieke aspect voorop omdat ik zelf rugpatiënt ben en weet hoe belangrijk het is om een gezonde houding in combinatie met efficiënte spiertraining te combineren. Ik breidde in 2014 mijn kennis uit door het volgen van de opleiding tot Essentrics-coach om zo nog effectiever hulp te kunnen bieden aan mijn leerlingen.

 

Leuke weetjes:
Mijn artiestennaam ‘Johanna’ is eveneens mijn eigen naam, een ode aan mijn mama.
Ik heb zangeres Hadise leren buikdansen voor het Eurovisie Songfestival

In 2012 won ik het Belgisch Kampioenschap ‘Stars of Bellydance’ en werd ik Sportpersoonlijkheid van het jaar Lummen.
In 2013 werd ik drievoudig vice-wereldkampioene en kreeg ik een beurs toegewezen voor mijn buikdanscarrière dankzij STROOM, talentondersteuning in cultuur van Provincie Limburg.
In 2014 koos Danone me uit om samen met hen een programma voor buikdans te ontwikkelen waardoor ik nu buikdanscoach voor Activia ben.
De voorbije jaren danste ik in Canada, Egypte, Italië, Tsjechië , Engeland, Duitsland, Nederland en België.

Onder het motto dat een goede danslerares altijd een leerlinge blijft, trek ik regelmatig en met veel enthousiasme naar workshops met internationale topdansers en -danseressen. Momenteel volg ik de dansopleiding van Azad Kaan in Duitsland.